torsdag, juni 21, 2007

Underliga verk?

Just nu är det femton dagar och femton timmar kvar att rösta.. skynda, skynda. Någon tyckte att världens sju underverk var förlegat. Bara ett av de ursprungliga finns ju kvar. Så vad gör man? Startar en världsomspännande omröstning. Gör din röst hörd här.

Mina val föll som följer. Acropolis, för att det är en imponerande byggnad och där föddes demokratin. Påsköns långörade statyer, för att de är så mystiska och förbluffande. Eiffeltornet för att det visar på imponerande entreprenöranda och vision. Kinesiska muren, för att den så lång, så lång. Neuschwanstein slottet för att jag vill ha det. Stonehenge, för att det får så många människor att grubbla. Taj Mahal för att det är så fint, så fint och upprest till en älskad kvinna.

Du behöver inte motivera dina val.. men jag vill gärna få veta hur dina röster faller!

2 kommentarer:

Carl-Magnus Nilsson sa...

Tråkiga listor, det verkar som om allt som är med antingen är väldigt gammalt eller ligger i stora städer. Några mer intressanta kandidater kunde vara,

Zuiderseeverken, därför att man på konstgjord väg lyckats skapa en av världens största sötvatten reservoirer samt en massa landområden och därför att denna teknik kan rädda människor som nu hotas av växthuseffekten.

Milau bron i södra Frankrike, för att den visar hur långt ingenjörskunkaperna nått utan att någon i kultureliten orkar bry sig.

Shinkansen, därför att snabbtåg i 350 km/timme direkt mellan stadskärnor är framtidens miljövänliga transportmedel och den byggdes 20 år innan någon annan tänkte på snabbtåg.

Panama kanalen, därför att det på sin tid var världens största byggnadsprojekt och antagligen det som betytt mest för världsekonomin.

Hoverdammen, därför att den på sin tid var ett tekniskt underverk och därför att den var livsviktig för Kalifornien, utan den skulle kanske inte Silikon valley eller Hollywood finnas (på gott och ont).

Concorde, därför att de var vackra, snabba och skapades i en tid då framtidstron saknade gränser och därför att lyckade samarbeten mellan engelsmän och fransmän är underverk i sig själva.

Brazilia, därfor att visionen om en ultramodern huvudstad i Amazonas är så oerhört mycket mer fashinerande än en betongklump föreställande Jesus.

danidanger sa...

Ok.. ja, du har rätt.

Jag orkade bara inte inventera värdlsalltet i jakt på de som verkligen var värda att ses som underverk.. Bra jobbat.