torsdag, mars 15, 2007

Har lyx blivit vardagsmat?

De senaste åren har väl inte många ord blivit så urvattnade som just ordet lyx. Alla ville ha det och alla ville vara det. Man har velat ha det så gärna att man satt det i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Lyx är numera något som bara är strax över normalen, något som är en aning mera glittrande. Borde det inte vara något som är ytterst speciellt och utvalt? Något som bara finns tillgängligt i små mängder för vissa personer? När något lyxigt blir tillgängligt för alla, tappar det inte då den status det erhållit? Att degradera något som ansetts som lyxigt går som en dans, men är det lika enkelt att göra det motsatta? Är en pizza med kaviar och hummer inte bara en pizza, fast extra äcklig? Hur gör man för att göra om en del av H&M till ett märke som är exklusivt och utvalt, med en egen butikskedja? Om man är konstnär och bajsar i numrerade burkar, är det ändå inte bara bajs?

Inga kommentarer: