lördag, november 25, 2006

nyår..

Jag tror ingen annan högtid på året är så ångestframkallande som nyår. Julen kommer såklart som nummer två, men tvåa ändock. Julen handlar mest om att man är rädd att konfronteras med konflikter som ligger slumrande under året, då man egentligen inte alls pratar med dem som står en närmast och nu helt plötsligt ska spendera många långa timmar framför brasan tillsammans. Det är ju som gjort för att den gröt som sattes på spisen i april och sedan legat och puttrat under lock nu ska brännas vid och våldsamt eruptera. Härliga metaforer, huh? Missförstå mig inte. Jag älskar julen. Ovanstående är stor del av attraktionen. Skönt med något som rör om i grytan!

Nyår är en helt annan femma.

- Man har överlevt julen, bevisligen. Så nu jävlar ska det festas.

- Det gamla, ruttna året är förbi. Lättnaden över att inget kan bli värre, detta år, är så överväldigande. Så nu jävlar ska det festas.

- Man har haft femtioelva fester att välja mellan, valt denna. Tanken på att de andra femtiotio festerna egentligen är så mera rätt att vara på släpper aldrig taget helt. Så nu jävlar ska det festas.

- Man är ledig dagen efter. Fast om man genomför det där samtalet till chefen som låter så himla bra, så blir man nog ledig lite längre.. Så nu jävlar ska det festas.

- Man har druckit lite skumpa. Nu finns det bara tre pavor kvar, förutom två baginbox, tolv starköl och ett helrör tequila. Better safe, than sorry! Så nu jävlar ska det festas.

- Det finns fortfarande lite hopp om en bra framtid. Trots allt som talat emot det. Så nu jävlar ska det festas.

- Imorgon ska det nya livet börja! Just som man fylls av hopp och livslust så slår det en. Tänk om det blir ännu värre. Så nu jävlar ska det festas.

- Man blir plötsligt medveten om att.. om ett år till har gått, så måste man själv också ha blivit ett år äldre! Så nu jävlar ska det festas.

- Plötsligt börjar man vemodigt minnas tillbaka alla tidigare nyårsaftnar, snyftar till och inser livets förgänglighet. Så nu jävlar ska det festas.

- Man spiller rödvin på sin enkom för kvällen inhandlade, lite för dyra, svid och inser att de här skinnsulorna inte alls tål det gråa slask som man planterat fötterna i, då man skulle låtsas tycka att tretusen kronors raketer som knappt når över hustaket är värt att se.. Så nu jävlar ska det festas.

- Av en mystisk anledning är man utan någon att nyårshångla. Man fattar inte hur en toadörr kan vara låst så länge, ingen svarar ju från insidan, trots dova stön. Äh, det är nog från grannen. Så nu jävlar ska det festas.

- Den underbara natten slutar med att man går hem, då det är dömt misslyckas i sina försök till att få en taxi, trots att man beställde en i augusti. Så man går i förstörda skor, då ens jacka följt med någon annan har man köldskador i kärlekshandtagen, som man redan har ny ångest över, då man såklart än en gång lovat att träna bort dem, en oväntat dålig mage gör sig påmind, inte ens snålblasten lindrar, att man aldrig minns att glögg, räkor, öl, julskinka, billig skumpa, rödbetsallad, cigg, tequila, chips och en snöboll inte alls går att blanda.

Men alltså, inget av det här kommer ju att hända igen. Nu har vi ju lärt oss vår läxa, eller hur?

Inga kommentarer: