lördag, december 02, 2006

Varm choklapudding

Vad vore inte godare en gråmulen dag som denna? Inget om man frågar en chocmaniac som jag. Savar mera än Pavlov's hundar någonsin gjorde, vid blotta tanken på denna dessert.


Chokladdesserten kan förberedas, de fyllda kopparna kan stå klara i kylen, men måste gräddas precis innan den ska ätas. Då är den halvflytande och ljummen inuti som den här puddingen ska vara.

Sätt ugnen på 225 grader. Använd ugnssäkra espressokoppar eller cocotteformar. Vispa ägg, äggula och socker vitt och fluffigt. Smält smöret och blanda i den grovhackade chokladen. Ta kastrullen från värmen och rör tills chokladen smälter. Rör i likören. Blanda äggvispet med chokladsmeten och häll upp i kopparna, nästan ända upp. Sätt in dem i ugnen och grädda i 10 minuter tills de pöser upp och ytan blir fast. Ibland spricker ytan upp i slutet av gräddningen. Pudra eventuellt över florsocker och servera omedelbart. Mängden i en espressokopp räcker som liten dessert, puddingen med smak av likör är ganska mäktig.

Tackar diskret DN.se, som jag snodde hela paketet ifrån.

Inga kommentarer: